8. apr. 2025
Stiftelse og registrering av selskaper i norsk rett – aksjeselskap og ansvarlige selskaper
Stiftelse av selskap i norsk rett følger formaliserte prosedyrer som varierer mellom selskapsformer. Ved aksjeselskap og allmennaksjeselskap gjennomføres prosedyren i praksis elektronisk, noe som forenkler en ellers formalisert prosess. Den praktiske gjennomføringen av selskapsstiftelsen har blitt betydelig modernisert, samtidig som de rettslige kravene til selve stiftelsesprosessen opprettholdes.
Stiftelsesprosedyren for aksjeselskap og allmennaksjeselskap
Aksje- og allmennaksjeselskap stiftes etter reglene i de respektive lovenes kapittel 2. Hovedformålene med disse reglene er todelt:
Å gi korrekt informasjon til potensielle aksjeeiere
Å sikre at aksjekapitalen virkelig blir innbetalt og kommer selskapet til gode
Stiftelsesprosedyren gjennomføres formelt ved at det opprettes et stiftelsesdokument som inneholder:
Selskapets vedtekter (jf. aksjeloven/allmennaksjeloven § 2-2)
Øvrige bestemmelser som nevnt i aksjeloven/allmennaksjeloven § 2-3
Elektronisk stiftelse gjennom Altinn
I praksis skjer stiftelse og registrering av selskap elektronisk gjennom Altinn-plattformen:
Stifteren legger inn informasjon i det elektroniske systemet
Altinn genererer automatisk et stiftelsesdokument og vedtekter
Etter stiftelsen mottar stifteren en melding i sin Altinn-innboks
Stifteren kan benytte en link i meldingen til å starte registrering av selskapet
Informasjonen fra stiftelsesdokumentet er da automatisk lagt inn i "Samordnet registermelding"
Signering av stiftelsesdokumentet
Stifterne skal datere og signere stiftelsesdokumentet og eventuell øvrig stiftelsesdokumentasjon (jf. aksjeloven/allmennaksjeloven § 2-9 første punktum). Når alle stifterne har signert stiftelsesdokumentasjonen, anses aksjene tegnet og selskapet stiftet (jf. aksjeloven/allmennaksjeloven § 2-9 annet punktum).
Særlige regler om tingsinnskudd
Det er ikke en plikt etter aksjeloven at aksjekapitalen skal bestå i pengeinnskudd. Loven åpner også for innskudd av ting og andre formuesverdier, men forutsetningen er at eiendelene kan balanseføres etter regnskapsloven (jf. aksjeloven/allmennaksjeloven § 2-7).
Ved tingsinnskudd gjelder det særlige regler:
Det skal utarbeides en redegjørelse for innskuddene
Redegjørelsen skal inngå i stiftelsesdokumentasjonen
Dette reguleres av aksjeloven/allmennaksjeloven § 2-6 sammenholdt med § 2-4 annet ledd
Disse særreglene er viktige ettersom tingsinnskudd kan være vanskelige å verdsette, og det må sikres at selskapet virkelig blir tilført verdiene som aksjekapital.
Etterstiftelse ved allmennaksjeselskap
For allmennaksjeselskap gjelder en særlig regel om såkalt etterstiftelse (jf. allmennaksjeloven § 2-10 bokstav a). Regelen innebærer at visse avtaler om at selskapet skal erverve eiendeler fra en aksjeeier eller stifter i løpet av to år etter registrering i Foretaksregisteret, skal godkjennes av generalforsamlingen. Formålet er å hindre omgåelser av de strenge reglene om vurdering og kontroll av eiendeler.
Registrering i Foretaksregisteret
Frister og krav til registrering
Selskapet skal meldes til registrering i Foretaksregisteret innen tre måneder etter at stiftelsesdokumentasjonen er signert (jf. aksjeloven/allmennaksjeloven § 2-18 første ledd). Før selskapet meldes til Foretaksregisteret, skal aksjeinnskudd være innbetalt fullt ut (jf. aksjeloven/allmennaksjeloven § 2-18 annet ledd).
Konsekvenser ved manglende registrering
Dersom meldingsfristen er oversittet, kan registrering ikke finne sted (jf. aksjeloven/allmennaksjeloven § 2-18 tredje ledd første punktum). Konsekvensene av dette er:
Forpliktelser etter stiftelsesdokumentet er ikke lenger bindende
Aksjetegningene er ikke lenger forpliktende
Andre forpliktelser etter stiftelsesdokumentet bortfaller
Ved mangelfulle meldinger kan feilen "repareres" ved at den rettes innen en frist satt av Foretaksregisteret. Kommer den rettede meldingen inn innen fristen, vil meldingen bli ansett som rettidig innkommet.
Rettsvirkning av registrering
Registrering er ikke et gyldighetsvilkår for opprettelsen av selskapet. Men før selskapet er registrert, kan det som hovedregel ikke pådra seg gjeld eller andre forpliktelser eller bli tilordnet rettigheter (jf. aksjeloven/allmennaksjeloven § 2-20 første ledd).
Fra denne hovedregelen gjelder visse unntak:
Regelen gjelder bare rettigheter og plikter overfor "tredjepersoner"
Regelen omfatter ikke rettigheter og plikter overfor aksjeeiere, ledelsen og revisor
Regelen omfatter heller ikke rettigheter og plikter som følger av stiftelsesdokumentet
Et uregistrert selskap kan gå konkurs, være eget prosessubjekt, eget skattesubjekt, hjemmelshaver i grunnboken osv.
Ansvar for forpliktelser før registrering
For forpliktelser som er pådratt selskapet i dets navn før registreringen, er de som har pådratt forpliktelsene personlig, ubegrenset og solidarisk ansvarlige (jf. aksjeloven/allmennaksjeloven § 2-20 annet ledd første punktum). Dette ansvaret varer inntil selskapet registreres. Fra registreringstidspunktet overtar selskapet forpliktelsen (jf. aksjeloven/allmennaksjeloven § 2-20 annet ledd annet punktum).
Stiftelse av ansvarlig selskap
Forskjeller fra aksjeselskap
Selskapsloven inneholder ingen regler om stiftelsesdokument og registreringsplikt for ansvarlig selskap. Loven gir kun bestemmelser om selskapsavtalen og hva denne skal inneholde (jf. selskapsloven § 2-3).
Dette skyldes primært at:
Det ikke er noen plikt til å gjøre kapitalinnskudd i ansvarlig selskap
Det gjelder ikke krav om bunden selskapskapital
Dette er utslag av prinsippet om at deltakerene har et ubegrenset, personlig ansvar for virksomhetens samlete forpliktelser. (selskapsloven § 1-1 første ledd)
Registrering av ansvarlig selskap
Foretaksregisterloven inneholder likevel regler om registreringsplikt og registrering av ansvarlig selskap (jf. blant annet foretaksregisterloven §§ 2-1 nr. 3, 3-4 og 3-7). De nødvendige opplysningene for å få registrert selskapet gis i praksis ved elektronisk utfylling av "Samordnet registermelding" til Enhetsregisteret.
Oppsummering
Stiftelse og registrering av selskap i Norge følger formelle prosedyrer som varierer med selskapsform. Den elektroniske gjennomføringen gjennom Altinn har forenklet prosessen, men de juridiske kravene til selve innholdet er opprettholdt. Registrering i Foretaksregisteret markerer en viktig overgang i selskapets rettslige status, særlig med hensyn til ansvarsbegrensning og evnen til å påta seg forpliktelser.