31. mars 2025
Stansingsretten ved konkurs
Stansingsretten representerer en viktig beskyttelse for leverandører og andre medkontrahenter når en virksomhet går konkurs. Denne retten innebærer at en part kan holde tilbake sin ytelse når debitor ikke kan oppfylle sin del av en gjensidig tyngende avtale.
Rettslig grunnlag og formål
Stansingsretten er regulert i dekningsloven § 7-2 og gir en leverandør rett til å hindre at hans ytelse blir overlevert til skyldneren eller dennes konkursbo dersom skyldneren mangler midler til å oppfylle sin del av avtalen i rett tid. Formålet med stansingsretten er å beskytte den part som ennå ikke har levert sin ytelse, slik at han slipper å bli avspist med et dividendekrav i boet.
Stansingsretten fungerer som et supplement til prinsippet om ytelse mot ytelse. Den gjelder selv om tidspunktet for skyldnerens ytelse ikke er kommet. Dette er særlig viktig ved konkurs, fordi kreditor normalt ikke har hevingsrett etter at ytelsen er overlevert, jf. dekningsloven § 7-7 annet ledd.
Når er ytelsen "overlevert"?
Det avgjørende for om stansingsretten er i behold, er om ytelsen er "overgitt til skyldneren eller dennes bo" jf. dekningsloven § 7-2. For å presisere dette må det skilles mellom ulike typer formuesgoder:
Løsøre: Ved hentekjøp er stansingsretten tapt når kjøperen har fått løsøret i sin besittelse. Ved sendekjøp anses en selvstendig transportør som selgerens representant, og stansingsretten er i behold inntil løsøret overleveres til kjøperen.
Fast eiendom: Stansingsretten er tapt når kjøperen både har fått skjøtet og overtatt bruken av eiendommen.
Entreprise: Bygget anses overgitt etter hvert som det oppføres, jf. Rt. 1992 s. 770. For materialer som er tilført byggeplassen og som skal bygges inn, blir byggherrens eiendom når han har betalt for dem.
Penger og verdipapirer: Ved kontantbetaling er stansingsretten tapt når pengene er overlevert. Ved betalingsformidling anses pengene overgitt når de er godskrevet mottakerens konto.
Praktisk betydning for konkursboet
For konkursboet har stansingsretten stor betydning for hvilke midler som kan beslaglegges og hvordan uoppfylte avtaler kan håndteres. Hvis stansingsretten er i behold, kan ikke boet beslaglegge ytelsen. Dersom boet har behov for ytelsen, må det i tilfelle tre inn i kontrakten og betale fullt ut.
For forretningsdrivende er det viktig å være oppmerksom på stansingsretten ved tegn på økonomiske problemer hos en kontraktspart. Raske handlinger kan være avgjørende for å sikre sine interesser i en konkurs. Dette kan omfatte å stoppe levering av varer, kreve tilbakelevering fra transportør, eller sikre at rettsvern er etablert for de ytelser som allerede er levert.